Over Bureau Heugenis

Mijn naam is Kirsten van Kempen (1996) en sinds januari 2021 ben ik de eigenaar van Bureau Heugenis, dat zich richt op de uitvoering van historisch onderzoek en erfgoedprojecten. In de afgelopen jaren heb ik met enthousiasme en ambitie gewerkt aan mijn doel om als historicus en erfgoedprofessional een schakel te zijn tussen geschiedenis en het grote publiek. De kernwaarde van mijn bureau is toegankelijkheid. Dit geldt niet alleen voor de producten die ik aflever, maar ook voor de manier waarop ik geschiedenis benader. Dit doe ik met evenveel aandacht voor zowel alledaagse als voor hoog-culturele onderwerpen en objecten.

Wie Bureau Heugenis inhuurt, krijgt een initiatiefrijke en leergierige werkkracht met een positieve instelling en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Door de kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens mijn studies (BA Geschiedenis en MA Curating Art and Cultures) en daaropvolgende functies kan ik voor uiteenlopende werkzaamheden worden ingehuurd. Hier vindt u een overzicht van mijn werkterreinen en hier een overzicht van mijn eerdere werkzaamheden.

De naam en de raaf

‘Heugenis’ is een woord met een lange geschiedenis. In het Middelnederlands (1250-1550) kon het woord ‘hogenesse’ al zowel ‘herinnering’ als ‘vreugde’ betekenen.

De raaf is een verwijzing naar de Noorse mythe van Hugin en Munin, de raven van oppergod Odin. Dagelijks vliegen zij de wereld over om aan hem te rapporteren wat er gebeurt. Raven worden van oudsher in verschillende culturen gezien als boodschappers. Sommigen zien volledig zwarte raven als brengers van ongeluk. Daarom heeft de raaf van Bureau Heugenis een vlek.

Eerdere opdrachtgevers:

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Oud-Katholiek Seminarie

Limburgs Museum

Etty Hillesum Huis, Middelburg

Project ‘Namen en Nummers’ van kunstenaar Ida van der Lee

Joods Cultureel Kwartier

Luther Museum Amsterdam

Herinneringscentrum Joods Werkdorp Wieringermeer