Werkterreinen

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten werkzaamheden waarvoor u Bureau Heugenis kunt inhuren. Benieuwd naar mijn eerdere werkzaamheden? Bekijk dan eens mijn portfolio voor een greep uit eerdere projecten!

Historisch onderzoek

Zoekt u iemand die in opdracht historisch onderzoek kan uitvoeren en dit kan verwerken tot een tastbaar product, zoals een website, boek of brochure? Doordat ik mijn bachelorstudie combineerde met een masterstudie voor Museumconservatoren heb ik de vaardigheden in huis om zelfstandig literatuur- en archiefonderzoek te doen en dit te verwerken tot een toegankelijk en duidelijk verhaal. Of het nu gaat om genealogisch onderzoek, bedrijfsgeschiedenis of onderzoekswerk waar u zelf niet aan toekomt, ik help u graag en sta open voor alle onderzoeksonderwerpen!

Een voorbeeld van eerdere werkzaamheden is het onderzoek dat ik verrichte voor het aankomende herinneringscentrum in het vroegere Joods Werkdorp in de Wieringermeerpolder. Het onderzoek verwerkte ik tot een presentatie waarmee het draagvlak voor het project wordt vergroot.

Tentoonstellingen

Het organiseren van een tentoonstelling is een omvangrijk proces waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Dankzij mijn masteropleiding Curating Art and Cultures en de werkervaring die ik opdeed bij verschillende musea ken ik de stappen die moeten worden gezet voordat een tentoonstelling geopend kan worden. Of u nu aan het begin van een project staat (misschien moet er een projectplan komen om fondsen te werven) of al verder bent (u moet bijvoorbeeld rechten van afbeeldingen regelen of komt een paar handen tekort bij de opbouw), ik werk graag mee aan het realiseren van uw idee├źn!

Voorbeelden van eerdere projecten zijn de tentoonstelling ‘De Zonnekoning en Oranje. Slaags aan de Maas’ waar ik assistent-conservator ben, ‘Luther & Oranje’ in het Luther Museum Amsterdam (oktober 2021 – januari 2022), waar ik conservator was en de tentoonstelling ‘Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten’ in het Joods Historisch Museum (oktober 2020 – juni 2021), waar ik projectmedewerker was.

Tekstschrijven en redactiewerk

Als erfgoedprofessional ben ik iedere dag met taal bezig. Van het schrijven van korte, toegankelijke teksten voor tentoonstellingen, websites en brochures tot langere teksten voor boeken en artikelen. Ik heb een goed gevoel voor taal, maak overzichtelijke tekstenplannen en probeer me altijd in te leven in de lezer en diens behoefte. Naast het schrijven van teksten kan ik ook worden ingehuurd om bestaande teksten kritisch te lezen en, waar nodig, te redigeren.

Een voorbeeld van eerdere werkzaamheden is de website www.namenennummers.nl van kunstenares Ida van der Lee. Voor deze website schreef ik een groot deel van de teksten.

Collectiegerichte werkzaamheden

Objectgericht onderzoek vind ik een van de leukste werkzaamheden binnen de erfgoedsector. In mijn werk wil ik niet alleen een podium geven aan de mooiste en zeldzaamste objecten, maar ook aan de geschiedenis van het dagelijks leven. Onderzoek naar objecten binnen museumcollecties en verzamelingen is nooit voltooid, er zijn altijd nieuwe aspecten die belicht kunnen worden. Bovendien moeten beheerders van collecties constant overwegen of bepaalde objecten bewaard moeten blijven (en op wat voor manier), of misschien toch moeten worden afgestoten. U kunt mij altijd benaderen voor collectiegerichte klussen, of het nu gaat om fysieke of digitale collecties, om onderzoek of praktische werkzaamheden, ik denk graag met u mee!

Voorbeelden van eerdere werkzaamheden zijn mijn masterscriptie waarin ik onderzoek hoe katholieke devotie-objecten kunnen worden herbestemd, afgestoten of zelfs vernietigd in onze tijd van ontkerkelijking (zie ook: Portfolio) en het controleren van collectiegegevens van het Joods Cultureel Kwartier binnen het project ‘Europeana XX’.

Icons made by Good Ware from www.flaticon.com